lördag 1 juli 2017

Äppelros i trädgården

SMHI lovade småblåsigt i går. Istället blev det ganska så storblåsigt. En koll nu på morgonen visar att inget ont har hänt träden. Lite kartfall är naturligt just den här tiden -- det är dåligt befruktad kart som faller av.
Så här stor har karten på Hampus-trädet hunnit bli. Räkna med att äpplet är fullstort och moget tredje veckan av augusti.
G går omkring och kollar årets ympar. De som är obönhörligt döda, klipper han bort. Men, säger han, man ska inte ha för bråttom. I dag såg han att en ymp av Mauks Sämling (som vi fått av en bekant i utlandet, vet inget om den sorten) har börjat spricka ut.

Har man snöat in på äpplen vill man förstås ha en äppelros i trädgården, något annat duger inte. G och jag hade tur, här fanns redan en präktig äppelros i ett hörn mot gatan. I annat fall hade vi lätt kunnat hitta en liten telning i markerna, här omkring Sigtuna växer  bra många äppelrosor.


Så här känner du igen en äppelros:
Bladen har lätt rundade spetsar och känns kladdiga på undersidan. För ett blad mot näsan, gnugga och känn hur gott det doftar! Blomman är inte så stor och har en intensiv röd färg som sedan bleknar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar